Kaitan 8 Teras PTD dan Soalan Exam PTD Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

[PTD] Kaitan 8 Teras PTD dengan Soalan Peperiksaan PTD

Dalam artikel kali ini, saya nak kongsikan kepada anda Kaitan Antara 8 Teras PTD dan Soalan Exam PTD.

Sebelum ini saya ada kongsikan beberapa nota penting dan contoh soalan exam PTD.

Dah download nota tersebut?

Jika belum download lagi, klik link di bawah untuk download :
[+] http://bit.ly/DownloadPTDM41

Lepas download, baca cepat-cepat ye 🙂

Kaitan 8 Teras PTD dengan Soalan Exam PTD

.

Apa Itu Teras PTD?

Teras PTD dalam erti kata yang mudah difahami ialah bidang tugas Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD).

Ada 8 Teras PTD.

Soalan mengenai Teras PTD adalah antara soalan penting dan soalan popular yang sering ditanya dalam temuduga PTD kepada para calon.

Serapan pegawai PTD ke semua jabatan untuk perlaksanaan tugas PTD menjadi satu isu perdebatan yang hangat.

Namun begitu, skop dan bidang tugas PTD adalah besar dan luas.

Secara ringkasnya, 8 bidang teras dalam PTD adalah seperti berikut :

1. Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Organisasi,
2. Pengurusan Kewangan,
3. Keselamatan dan Pertahanan Negara,
4. Pengurusan Teknologi Maklumat,
5. Perancangan dan Pentadbiran Sosial/Infrastruktur,
6. Pentadbiran dan Pembangunan Wilayah/Perbandaran/Tanah/Daerah/Tempatan
7. Pengurusan Ekonomi
8. Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri.

Inilah dia 8 bidang pengkhususan PTD (Teras Utama PTD).

Sebagai PTD, anda akan diserap ke mana-mana jabatan dan kementerian berdasarkan 8 bidang tugas utama yang telah disebutkan di atas.
.

Kaitan Teras PTD dengan Soalan Exam PTD?

Sekali pandang nampak tak ada kaitan. Berkali-kali pandang, anda akan nampak kaitannya.

Terutama kalau anda dah menduduki exam PTD beberapa kali.

Jika anda pertama kali menduduki exam PTD, memang susah untuk anda nampak kaitannya.

Seperti yang anda sedia maklum, soalan exam PTD skopnya sangat luas dan seringkali soalannya di luar jangkaan . Terutama soalan Seksyen A. Iaitu Soalan Pengetahuan Am.

Soalan Pengetahuan Am diadakan untuk menguji sejauh mana anda peka dan sensitif kepada isu-isu penting. Lebih-lebih lagi yang melibatkan isu-isu nasional.

Jadi, soalan yang bakal ditanya juga berkaitan dengan 8 Teras PTD tersebut.

Nampak dah sekarang ni, macam mana bentuk soalan yang anda bakal jawab nanti?

Atau masih kurang jelas?

OK, saya bagi contoh :

Soalan mengenai ASEAN, PBB, OIC – Soalan-soalan ini adalah berkenaan teras ke-8.

Haa… sekarang ni dah jelas? Dah nampak?

Itulah sebabnya mengapa 76 nota ringkas dan 50 contoh soalan dan huraian jawapan yang mencakupi beberapa bahagian penting yang menjadi paksi kepada pembahagian soalan-soalan dalam Seksyen A dimuatkan dalam Ebook Rujukan Lengkap Exam Online PTD ini.

Bukan itu sahaja, ada juga EXTRA 70 Soalan Pengetahuan Am sebagai Soalan Latih Tubi untuk menjadikan anda betul-betul berpengetahuan luas mengenai pentadbiran dan isu semasa yang berkaitan.

Setiap soalan disertakan sekali dengan huraian mengapa jawapannya begitu.

Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan PTD yang terdapat dalam Ebook Rujukan PTD ini :

SOALAN :

Siapakah menteri yang bertanggungjawab dalam mempertingkatkan taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah?

A. Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
B. Timbalan Perdana Menteri
C. Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
D. Menteri di Jabatan Perdana Menteri

JAWAPAN :

A. Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Penerangan Jawapan :

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dipertanggungjawabkan untuk mempertingkatkan taraf isi rumah berpendapatan rendah sejajar dengan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA). Manakala Kementerian Luar Bandar dan Wilayah lebih kepada penyediaan infrastruktur dan membasmi kemiskinan serta fokus lebih kepada luar bandar.

Ini adalah satu cara belajar yang efektif sebenarnya. Bukan setakat anda dapat tahu apa jawapan untuk soalan tersebut, malah, anda juga dapat tahu kenapa jawapannya begitu.

Siap anda dapat lagi maklumat tambahan dalam huraian jawapan. Jadi, lepas ni anda tak confius dengan pilihan jawapan yang ada.

Almaklumlah, anda perlu jawap 50 soalan dalam masa 40 minit sahaja! Setiap soalan anda perlu jawab sepantas mungkin.

Semakin banyak anda terdedah dengan soalan-soalan sebegini, diri anda semakin biasa dengan bentuk-bentuk soalan exam PTD.

Jadi nanti, masa exam, anda tak terkujat nanti. Anda boleh jawab sambil senyum je. Tak perlu dah nak kerut seribu dahi tu 🙂

Harap apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anda. Dapat memberi anda idea serba sedikit mengenai Exam PTD yang memang susah nak lulus ni. Ada calon yang dah ambil exam 10 kali baru lulus. Tapi ada juga yang ambil exam sekali je dah lulus.

Semuanya bergantung kepada sejauh mana anda bersedia untuk exam ini. Dan of course, rezeki anda juga 🙂

Tapi, jangan salahkan takdir semata-mata andai diri sendiri tak ada usaha. Usaha itu milik kita. Result tu Allah yang tentukan 🙂

Ebook Rujukan Exam PTD

.
Jika anda mahu dapatkan ebook rujukan Exam Online PTD ini, klik sahaja link di bawah untuk buat pembelian :

[+] http://www.kerjakosongterkini.info/EbookRujukanPTD
.
nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017

Rujukan ini ada 4 pakej. Pakej Platinum paling lengkap. Pakej Platinum mengandungi :

✅ EXTRA 70 Soalan Pengetahuan Am (Soalan Latih Tubi disertakan dengan huraian jawapan),
✅ EXTRA 60 Soalan Seksyen B (Soalan Latih Tubi dilengkapi dengan cara kira langkah demi langkah),
✅ Template Resume (penting untuk minta kerja dan ketika interview nanti)
✅ Rujukan Pantas Temuduga PTD (penting untuk persediaan interview)
✅ Rujukan Pantas Resume Kerja (penting untuk anda sediakan resume yang berkaliber dan bawa masa interview nanti)
✅ Panduan Tingkatkan Keyakinan Diri (penting masa PAC nanti)

Cukup lengkap sebagai persediaan anda untuk jadi seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik 🙂

Jika anda betul-betul nak jadi PTD, jangan sia-siakan peluang yang ada depan anda ini. Mungkin anda salah seorang dari 400 orang PTD yang bakal dipilih 🙂

All The Best! Cayok!

nota rujukan ptd

Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017

Anda tertanya-tanya bagaimana rupa contoh Soalan IQ PTD untuk Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017?.

Soalan IQ Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 (PTD)

Soalan IQ adalah antara soalan yang terkandung dalam Seksyen B (Soalan Daya Menyelesaikan Masalah), selain dari Soalan Penyelesaian Masalah dan Soalan Matemarik Exam PTD.

Anda dikehendaki menggunakan kepintaran anda dalam memerhati dan berfikir untuk menjawab soalan ini dengan tepat.

Anda akan diberikan pelbagai masalah yang mencakupi gambarajah dan soalan-­soalan berbentuk penyelesaian fikiran.

Ianya kadang lebih kepada logik berfikir anda sendiri.

Di bawah ini disertakan beberapa contoh soalan IQ peperiksaan PTD untuk memberikan gambaran kepada anda bagaimana bentuk soalan IQ exam PTD.

Ini bukan soalan bocor ye. Soalan ramalan pun bukan 🙂

Contoh Soalan IQ Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 (PTD)

.
Contoh Soalan IQ PTD #1

Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017
.
Contoh Soalan IQ PTD #2
.
Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017 - 2
.
Contoh Soalan IQ PTD #3
.
Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017 -3
.
Contoh Soalan IQ PTD #4
.
Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017 -4
.
Contoh Soalan IQ PTD #5
.
Contoh Soalan IQ PTD Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017 -5
.
Macam mana, dapat jawab?

Soalan-soalan IQ agak mengelirukan dan menguji daya IQ anda.

Jadi, anda perlu asah minda anda untuk berfikir secara logik.

Untuk jadikan anda dapat jawab soalan-soalan IQ semasa peperiksaan Online Pegawai Tadbir dan Diplomatik nanti, anda perlu biasakan diri menjawab soalan-soalan IQ.

Anda boleh dapatkan lebih banyak contoh soalan IQ PTD dalam Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 2017 di bawah :

Koleksi Contoh Soalan dan Jawapan, Nota & Rujukan Lengkap Peperiksaan

.
Jika anda mencari buku rujukan exam PTD atau buku Pegawai Tadbir dan Diplomatik, BERITA BAIK untuk anda.

Satu rujukan lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 rujukan terkini 2017 sedang disediakan oleh satu tim professional untuk membantu anda buat persediaan exam.

Dalam rujukan ini, anda akan dapat :

✔ Nota ringkas tajuk-tajuk penting Pengetahuan Am
✔ Contoh Soalan Pengetahuan AM serta jawapan
✔ Contoh Soalan Matematik serta jawapan dan cara kira untuk dapatkan jawapan
✔ Contoh Soalan IQ serta jawapan dan cara untuk dapatkan jawapan
✔ Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah dan jawapan
✔ Soalan Latih Tubi

Untuk dapatkan rujukan lengkap ini, anda boleh mendaftar sebagai waiting list. Klik butang “Saya Nak Rujukan Exam PTD” di bawah. Update hanya akan diberikan untuk yang mendaftar sahaja :

Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017

Dapat manfaat dari artikel ini? Share dengan rakan-rakan anda di Facebook.

Contoh Soalan Peperiksaan PTD 2017 Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

Contoh Soalan Peperiksaan PTD 2017 | Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Contoh Soalan Peperiksaan PTD 2017 – Soalan Pengetahuan AM & Soalan Daya Menyelesaikan Masalah

Anda akan diberikan beberapa contoh soalan peperiksaan PTD untuk calon-calon peperiksaan PTD 2017. Contoh soalan ini merangkumi contoh soalan pengetahuan am dan contoh soalan matematik dan soalan IQ.

Soalan-soalan ini adalah contoh, bukan soalan bocor dan bukan juga soalan ramalan.

Contoh-contoh soalan ini untuk membantu calon-calon buat rujukan Exam PTD.
.

SOALAN PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

Seksyen : A
Jumlah Soalan : 50
Tempoh Masa : 40 minit

Soalan Pengetahuan AM dalam Seksyen A Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplonatik adalah seksyen pertama dalam penilaian.

Seksyen ini merupakan seksyen yang mempunyai banyak soalan menguji pengetahuan am anda.

Anda diberikan masa 40 minit untuk menjawab 50 soalan. Ianya tertakluk kepada perubahan.

Tetapi secara umumnya itu adalah format yang digunapakai sehingga tahun ini seperti yang telah dinyatakan dalam edaran umum SPA tahun 2014/15.

Soalan yang tercangkum dalam bahagian ini meliputi skop yang sangat luas dan seringkali berada di luar jangkaan.

Ianya menuntut anda mempunyai pengetahuan asas yang luas dan sebenarnya ianya berpaksikan kepada sejauh mana anda peka dengan persekitaran.

Itu adalah satu kriteria sebenarnya yang diuji dalam bahagian ini, bagaimana anda peka dan sensitif kepada isu-­isu penting lebih-­lebih lagi yang melibatkan isu-­isu nasional.
.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM PEPERIKSAAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

.

soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017
Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan PTD 1

.
soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-3
Contoh Soalan Pengetahuan AM Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik

.
soalan-pengetahuan-am-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-5
Contoh Soalan Pengetahuan AM Exam PTD

.
Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017
.

SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

Seksyen : B
Jumlah Soalan : 40
Tempoh Masa : 45 minit

Soalan daya menyelesaikan masalah Seksyen B pula adalah berkaitan dengan daya menyelesaikan masalah yang perlu dijawab dalam masa 45 minit, sebanyak 40 soalan.

Kebanyakan calon mengeluh yang masa yang diberikan sama sekali tidak mencukupi.

Secara umumnya format yang digunapakai tahun 2016/17 adalah sama dengan format tahun-­tahun sebelum ini sejak tahun 2009 lagi.

Soalan-­soalan yang diajukan dalam seksyen ini adalah berkenaan kemahiran logik, interpretasi dan analisis data serta konsep Matematik yang hanya merangkumi silibus SPM.

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah dalam seksyen B ini mengandungi 4 elemen utama iaitu;

  • Penyelesaian Masalah
  • Menginterpretasi Data
  • Soalan Matematik
  • Pemerhatian dan
  • Logik (lebih kurang IQ test)
  • CONTOH SOALAN MATEMATIK PEPERIKSAAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

    .
    soalan-matematik-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017

    Contoh Soalan Matematik Peperiksaan PTD M41
    Contoh Soalan Matematik Peperiksaan PTD M41

    .
    soalan-matematik-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-2
    Contoh Soalan Matematik Daya Menyelesaikan Masalah Exam PTD

    .
    soalan-matematik-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-3
    Contoh Soalan Matematik PTD

    .

    CONTOH SOALAN IQ PEPERIKSAAN PTD PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

    .

    soalan-iq-matematik-daya-menyelesaikan-masalah-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017
    Contoh Soalan IQ PTD

    .
    soalan-iq-matematik-daya-menyelesaikan-masalah-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-2
    Contoh Soalan IQ Peperiksaan PTD M41

    .
    soalan-iq-matematik-daya-menyelesaikan-masalah-peperiksaan-ptd-pegawai-tadbir-diplomatik-m41-2017-3
    Contoh Soalan IQ Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41

    .

    CONTOH SOALAN, NOTA & RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

    .
    Satu panduan lengkap yang mengandungi :

  • contoh soalan pengetahuan am dan jawapan
  • contoh soalan matematik (daya menyelesaikan masalah) dan jawapan serta cara kira untuk mendapatkan jawapan
  • Nota ringkas tajuk-tajuk penting yang perlu anda tahu untuk memudahkan anda jawab soalan Pengetahuan AM Seksyen A
  • Soalan latih tubi
  • Rujukan lengkap ini sedang disiapkan untuk membantu persiapan anda menduduki exam PTD ini.

    Jika anda berminat untuk mendapatkan Panduan Lengkap Exam PTD ini, klik butang “SAYA NAK RUJUKAN PTD” di bawah untuk kami berikan update kepada anda apabila panduan ini siap.

    Update hanya akan diberikan kepada yang berdaftar sahaja. Jika anda tak mendaftar, anda tidak akan dapat apa-apa update dari kami.
    .
    Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

    nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017

    semakan panggilan jadual peperiksaan ptd pegawai tadbir dan diplomatik gred m41 2017

    Semakan Panggilan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

    Petang tadi SPA ada mengumumkan panggilan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Exam PTD 2017 ini akan diadakan pada 3 November 2017.

    JADUAL PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41 2017

    Jadual Exam Online PTD 2017 adalah seperti berikut :

    PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

    Tarikh Peperiksaan : 3 November 2017 (Jumaat)

    Masa : 8:00 MLM – 9:40 malam

    Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

    nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017
    .

    PERHATIAN :
    ——————
    Calon yang hamil dan mempunyai masalah kesihatan kronik TIDAK DIBENARKAN untuk menduduki Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Ini adalah kerana calon-calon yang lulus peperiksaan online sahaja akan dipanggil menduduki Ujian Kecergasan dan Jasmani Kebangsaan (UKJK) yang dijangka bermula pada Januari 2018. Program UKJK ini mengandungi aktiviti lasak yang tidak bersesuaian dan boleh mendatangkan risiko yang besar kepada calon-calon tersebut.

    Segala pemakluman terkini mengenai peperiksaan yang berlangsung akan dipaparkan di Portal SPA dan Laman Facebook SPA di www.facebook.com/Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia SPA semasa peperiksaan dijalankan. Kedua-dua pautan ini boleh diakses walaupun tanpa akaun yang aktif. Pastikan anda tidak ketinggalan dengan maklumat mutakhir pihak SPA!

    *Semua calon akan menduduki peperiksaan pada sesi dan masa yang sama, bermula pada jam 8:00 malam hingga 9:40 malam.

    .

    SEMAKAN PANGGILAN PEPERIKSAAN ONLINE PTD GRED M41 2017

    Ramai juga yang tak dapat SMS/emel mengenai panggilan exam PTD 2017. Jangan risau, kerana jika anda ada memohon jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik di website rasmi SPA (spa8i), anda boleh buat semakan secara online.

    Sila layari laman web di bawah untuk semakan :
    http://e-semakanntt.spa.gov.my

    Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan anda.

    Jika anda dipanggil untuk peperiksaan online Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD M41 3 Nov 2017 ini, anda akan nampak paparan seperti di bawah :

    semakan panggilan jadual peperiksaan ptd pegawai tadbir dan diplomatik gred m41 2017
    .

    CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

    .
    Satu panduan lengkap yang mengandungi contoh soalan pengetahuan am dan jawapan, contoh soalan matematik (daya menyelesaikan masalah) dan jawapan serta cara kira untuk mendapatkan jawapan sedang disiapkan untuk membantu persiapan anda menduduki exam PTD ini.

    Jika anda berminat untuk mendapatkan Panduan Lengkap Exam PTD ini, klik butang “SAYA NAK RUJUKAN PTD” di bawah untuk kami berikan update kepada anda apabila panduan ini siap.

    Update hanya akan diberikan kepada yang berdaftar sahaja. Jika anda tak mendaftar, anda tidak akan dapat apa-apa update dari kami.
    .
    Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

    nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017

    Video Proses Penilaian Pemilihan PTD dari A sampai Z Yang Perlu Anda Tahu

    Video Proses Keseluruhan Penilaian dan Pemilihan PTD iaitu Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41 Malaysia.

    Video ini disediakan oleh pihak SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam) Malaysia. Kami kongsikan semula untuk membantu anda mendapatkan maklumat yang tepat mengenai PTD. Terutama proses pemilihan dan penilaian calon PTD dari A sampai Z.

    Video Proses Penilaian Pemilihan PTD Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 blog

    Proses Penilaian Pemilihan PTD

    .
    Dalam video ini ditunjukkan dengan jelas proses penilaian dan pemilihan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41 bermula dari :

  • Permohonan jawatan secara online melalui laman web rasmi SPA
  • Peperiksaan online PTD
  • Pengumuman keputusan peperiksaan PTD
  • Program Assessment Centre (PAC) PTD termasuk aktiviti/Ujian Fizikal/Ujian Psikometrik dan Ujian Bakat
  • Temuduga PTD
  • Pengumuman keputusan temuduga PTD
  • Surat perlantikan tawaran jawatan
  • Kadet PTD.
  • .
    Jika anda benar-benar serius mahu sandang jawatan PTD, sila tonton video ini dengan teliti.

    Ada banyak info berguna untuk anda jadikan rujukan.
    .

    CONTOH SOALAN & RUJUKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK M41 2017

    .
    Satu panduan lengkap yang mengandungi contoh soalan pengetahuan am dan jawapan, contoh soalan matematik (daya menyelesaikan masalah) dan jawapan serta cara kira untuk mendapatkan jawapan sedang disiapkan untuk membantu persiapan anda menduduki exam PTD ini.

    Jika anda berminat untuk mendapatkan Panduan Lengkap Exam PTD ini, klik butang “SAYA NAK RUJUKAN PTD” di bawah untuk kami berikan update kepada anda apabila panduan ini siap.

    Update hanya akan diberikan kepada yang berdaftar sahaja. Jika anda tak mendaftar, anda tidak akan dapat apa-apa update dari kami.
    .
    Rujukan Nota Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik PTD Gred M41 2017

    nAK rujukan peperiksaan PTD pegawai tadbir dan diplomatik m41 2017

    Semoga bermanfaat!